Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Szobafestő blog és a festés alapjai

Tapétázás – A klasszikus falburkolás

Évtizedeken át magától értetődőnek és elegánsnak számított, majd pár éve hirtelen mindenki szabadulni akart tőle, és sorra vakarták le a tapétákat a falakról, mert a festett falak jöttek divatba. Ám a tapétázás a 2010-es évek után ismét trendi lett, a falburkolás felvirágzott, és egyre változatosabb tapéták jelentek meg a piacon mind a minta és színválaszték, mind az anyagválaszték terén.

Ennek köszönhetően egyre több szobafestő vállal tapétázást is, ám vigyázni kell, hogy hozzáértő szakembert bízzon meg a feladattal, aki igényesen és tartósan fogja elvégezni a feladatot. Egészen másként kell bánni egy vastag fűrészporos tapétával, amire festékréteg kerül majd, mint egy üvegszálas vagy selyem tapétával…

A tapéta kiválasztása

A tapétázás egyfajta szabadságot nyújt a lakberendezésben, hiszen szinte bármilyen elképzelés megvalósítható általa. Ma már mindenki talál a stílusához, érzelemvilágához passzoló tapétát, a csíkostól a mintásig, a romantikustól a bohókáson át a komoly és elegánsig, a gyerekmintástól a felnőttek számára készültekig. Nem is könnyű a bőséges választékban megtalálni a megfelelőt – de ez 99%-ban az ügyfél dolga, a szobafestő-tapétázó legfeljebb tanácsadással és katalógusokkal segítheti a döntést.

A fal előkészítése

Ha megvan a megfelelő tapéta, következhet a fal előkészítése, elsősorban a fal hibáinak javítását foglalja magába. Ide tartozik a málló festékréteg eltávolítása, a szögek helyének és a fal leverődések helyének glettelése. Ezután a felületet egyenletesre kell csiszolni, majd átfesteni hígított vakolatalapozóval, hogy a felhordott tapétaragasztó nedvességét ne szívja ki száradás előtt a vakolat.

Tapétázás

Ha a fal már megfelelő állapotú, következik a tapéta speciális ragasztóval történő felragasztása. A tapétát fentről lefelé és kifelé, a tapéta csík széle felé, a légbuborékokat kisimítva kell felragasztani.

Fontos a precizitás, hogy a tapéta mindenütt tökéletesen illeszkedjen, különösen a folytonos mintás és csíkos tapétáknál. A tapétázás során a tapéta pontos mérése, szabása elengedhetetlen a minőségi és tökéletes munkavégzéshez, mivel utólagos korrigálásra nem sok lehetőség van.

Ha elkészült, Önnek nincs más dolga, mint gyönyörködni az eredményben.

Szobafestés, lakásfestés – Az élhető otthon titka

Kevés üdítőbb és felemelőbb érzés van, mint egy frissen festett lakásba való beköltözés. Egy lakás átalakítása, újrafestése szervesen hozzátartozik a kiegyensúlyozott élethez, az otthon kellemes légköréhez. A modern társadalmi igények és az új technológiák megjelenése nagy mértékben hozzájárult ahhoz, hogy a szobafestés, mint szakma, újjáéledjen. Míg régebben csak 1-2 évtizedenként festettek, újítottak az emberek, napjainkra ez megváltozott: manapság egy tisztasági festés 4 évente esedékes.

A szobafestésben a szakmai ismeret, a szakmai precizitás mellett az emberi kreativitás és ötletesség is hasznosítható. A tökéletes eredményhez szervesen hozzájárulnak a korszerű, XXI. századi technológiát segítségül hívó alapozók, festékek, színezők és modern munkaeszközök, ám mindez mit sem ér, ha a szobafestő szakember nem elég felkészült szakmailag.

Festés előtt

A szobafestés a Megrendelővel való egyeztetéssel kezdődik. A leendő színek kiválasztása igen fontos lépés, hiszen a színek hatással vannak az ember lelkivilágára, hangulatára és komfortérzetére. A hideg és meleg színek, a különféle színárnyalatok alkalmazása és ötvözése más-más érzést váltanak ki, ráadásul arra is figyelni kell, hogy a falak összhangban legyen a padló és a bútorok, a függönyök színeivel, valamint a szoba funkciójával. Más színezés ajánlott egy hálószoba esetében, és más egy nappalinál.

Lakásfestés

Ha megvannak a kívánt színek, következhet a tényleges festés és az ahhoz kapcsolódó munkálatok. Attól függően, hogy újépítésű vagy régi házról, lakásról van szó, különböző munkafázisok lehetnek.

Újépítésű falak esetében a szobafestés kevesebb időt igényel és könnyebb: gyakorlatilag a glettelésből, csiszolásból, alapozásból és a színező festésből áll.

Régi falaknál a szobafestés előtt először le kell szedni a régi festékrétegeket és kijavítani a fal hibáit, majd következik a glettelés és csiszolás, és végül az alapozás utáni színező festés.

 

Szobafestés, lakásfelújítás Budapesten rövid határidővel,  tisztasági festés akár azonnali kezdéssel!
Sáfrán László szobafestő